Nyheter

Fortsatt förtroende för KI-rektor

KI:s hantering av den omstridde kirurgen Paolo Macchiarini kommer att granskas. Tills vidare har styrelsen dock förtroende för rektorn Anders Hamsten. - Han kommer att fortsätta som rektor medan utredningen pågår, säger ordföranden Lars Leijonborg.(TT)
Publicerad 2 februari 2016

Paolo Macchiarini blev känd och hyllad för sina transplantationer av konstgjorda luftstrupar, bland annat efter operationer i Sverige. Men hans metoder har senare blivit starkt ifrågasatta, med misstankar om forskningsfusk och brottsutredningar som följd.

Tidigare i veckan framkom dessutom att han värvades till Karolinska institutet (KI) trots att tidigare brottsmisstankar mot honom i Italien var kända. Det är bara en av detaljerna som ska granskas när KI:s styrelse, det så kallade konsistoriet, inom kort tillsätter en oberoende granskning.

Sitter kvar

I väntan på utredningens resultat finns dock ingen anledning för KI:s rektor Anders Hamsten att kliva åt sidan, varken tillfälligt eller permanent, anser konsistoriets ordförande Lars Leijonborg.

””
””

Extramöte på torsdag

Planen är att beslutet om granskningen ska fattas vid ett extrainsatt möte på torsdag. Utredningen blir av bland annat efter krav från Vetenskapsrådet.

””
””

TT