Annons
Nyheter

Kyrkotjuvarna kan ha flytt på vattenskoter

Tjuvarna som stal de kungliga kronorna använde sig av cyklar och kan sedan ha flytt på vattenskoter. Polisen går nu ut och efterlyser tips. Polisen har fortfarande inga spår efter tjuvarna som stal delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från Strängnäs domkyrka.(TT)
Publicerad 1 augusti 2018

Polisen har fortfarande inga spår efter tjuvarna som stal delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från Strängnäs domkyrka. De kungliga kronorna är nu internationellt efterlysta.

De misstänkta gärningsmännen slog till vid lunchtid på tisdagen. Polisen tror nu att tjuvarna cyklade från kyrkan till vattnet och sedan kan ha flytt på en vattenskoter.

””
Annons

Omöjliga att sälja

Polisen har utan framgång sökt både till sjöss och i luften. Man vill nu komma i kontakt med folk som kunnat göra iakttagelser som kan leda till att man får fast gärningsmännen.

””

Vad gärningsmännen tänkte göra med föremålen går bara att spekulera om. De stulna begravningsregalierna är nämligen helt omöjliga att sälja, menar Maria Ellior, polisintendent och nationell samordnare för kulturarvsbrott på polisens Nationella operativa avdelning.

””

Ska efterlysas

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning i Interpols system. Det kommer göra kronorna ännu svårare att sälja.

””

Liknande stölder har skett. 2013 stals Johan III:s begravningsregalier ur Västerås domkyrka. Efter ett anonymt tips till polisen hittades de några dagar senare i en sopsäck längs med en landsväg och kunde återbördas till kyrkan.

””

Kan vara planerat

Karl IX var son till Gustav Vasa och när han dog 1611 begravdes han i Strängnäs domkyrka. Begravningsregalierna, som förvarats i kyrkan, består av hans krona, ett riksäpple samt den mindre drottningkronan från hans hustru drottning Kristina den äldre som dog 1625.

Begravningsregalierna stals ur en larmad och låst säkerhetsmonter i kyrkan.

””

TT: Finns det en risk att de kan tänkas förstöra kronorna och sälja metallen?

””
Annons

Händelsen rubriceras som grov stöld och gärningsmännen riskerar upp till sex års fängelse.

Rättad: I en tidigare version angavs i faktarutan en felaktig beskrivning av drottningens begravningsregalier.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons