Annons
Nyheter

Guide till nazistiska NMR:s tankevärld

Under förstamaj har Nordiska motståndsrörelsen fått tillstånd att demonstrera på två platser i landet - i Ludvika och i Boden. Enligt stiftelsen Expo är den svenska nazistmiljön mer aktiv än någonsin, och just NMR har en omfattande nyrekrytering. Men vad står Nordiska motståndsrörelsen för?(TT)
Publicerad 1 maj 2018

Historia

Nordiska motståndsrörelsen (NMR), som först gick under namnet Svenska motståndsrörelsen (SMR), bildades 1997 och samlade från början aktivister från tidigare avsomnade Vitt ariskt motstånd.

Annons

NMR är en av de mest aktiva organisationerna i den högerextrema miljön i dag â?? av Säpo klassad som den farligaste nazistgruppen i Sverige. Ledare är Simon Lindberg, dömd för skadegörelse och medhjälp till misshandel sedan han tagit sig in på en fest arrangerad av RFSL i Kristianstad 2006.

Få aktiva

Hur många som egentligen är aktiva inom rörelsen finns det inga exakta siffror på. Med tanke på den uppmärksamhet som gruppen får är det lätt att tro att NMR har tusentals medlemmar. Men enligt forskare Christer Mattsson vid Segerstedtinstitutet i Göteborg är det långtifrån sant.

””

Liknas vid sekt

Organisationen har delat upp Sverige i sju geografiska zoner som kallas nästen. Varje näste styrs hierarkiskt av en chef. Flera avhoppare vittnar om en sektliknande struktur och intern kontroll.

””
””

Vanliga aktiviteter är propagandaspridning på gator och torg samt olaga affischering, kampsportsträning och "politisk skolning".

Kriminaliteten

Flera av NMR:s aktivister har dömts för brott mot vapenlagen och brott mot knivlagen. Av 119 aktivister som Expo granskade under 2014 var 65 dömda för brott. Hälften av de dömda har lagförts för olika våldsbrott som mord, misshandel och våldsamt upplopp.

Här är en rad brott med kopplingar till organisationen:

Mord: två män med kopplingar till SMR dömdes för mord på syndikalisten Björn Söderberg 1999.

Annons

Kärrtorp 2013: Ett 30-tal personer från NMR attackerar en antirasistisk manifestation i Kärrtorp i Stockholm med påkar och kastar flaskor. Bland manifestationens deltagare finns familjer med barnvagnar.

Bombdåden i Göteborg 2016-2017: Tre män som har eller har haft kopplingar till NMR döms till fängelse för inblandning i två av tre dåd:

November 2016: En bomb detonerar sent på kvällen utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg.

Januari 2017: En bomb upptäcks vid ett flyktingboende på Lilleby Camping. Bomben detonerar aldrig.

Januari 2017: En bomb detonerar vid ett flyktingboende i Västra Frölunda. En anställd får livshotande skador. De misstänkta frias dock i brist på bevis.

Det här vill NMR:

NMR vill uppnå ett idealsamhälle som markant skiljer sig från hur vi lever i dag:

Demokratin ska avskaffas och ersättas av ett elitistiskt styre med en stark ledare på toppen.

Folket får välja lokala representanter till ett parlament.

Partier avskaffas.

Annons

Medborgarskapet i Sverige baseras på rasbiologi.

Människor som anses tillhöra andra "raser" än den "ariska" ska "återsändas" till de länder de tros härstamma i från.

Ett statligt institut ska inrättas med syftet att "rasbedöma" hela befolkningen.

EU är enligt NMR inte alls bra. I stället vill man ena Norden till en stat.

De flesta varor som befolkningen använder ska produceras här. NMR säger sig vilja utveckla en "modern basindustri" som täcker folkets behov i Norden. Självförsörjandegraden ska vara 100 procent.

Det ska bara finnas en bank - en statskontrollerad centralbank.

Medier förbjuds om de har fel ägare eller om de rapporterar på ett sätt som faller utanför ramen för NMR:s idealsamhälle.

Dagens journalistkår ska rensas upp och ställas inför rätta.

NMR ser helst att vanligt folk flyttar ut från städerna och börjar ägna sig åt egen odling.

De stora städerna bör främst vara hemvist för eliten och handel, enligt partiprogrammet.

Annons

Skolan ska inte bara utbilda, utan även fostra barn i "folkgemenskapstanken".

Kvinnornas viktigaste uppdrag blir att ta hand om familjen.

Så länge hbtq-personer inte "manifesterar sin avvikande läggning" så ska de inte kriminaliseras. Att i det offentliga rummet överhuvudtaget visa att man är homosexuell blir dock förbjudet.

Dödsstraff införs för brott som anses särskilt allvarliga.

Medborgare får tycka och uttrycka vad de vill så länge man inte bedriver "folkfientlig verksamhet". Folkfientlighet omfattar i princip allt som går emot NMR:s ideal.

Källor: Expo, Christer Mattsson/Göteborgs universitet, Nordiska motståndsrörelsens partiprogram

TT

Annons
Annons
Annons
Annons