Nyheter

Häktesanställd åtalas efter intagens död

En kriminalvårdsinspektör vid ett häkte i Stockholmsområdet har åtalats misstänkt för vållande till annans död och tjänstefel efter en händelse där en häktad man i 20-årsåldern dog av uttorkning.(TT)
Publicerad 6 september 2018

En kriminalvårdsinspektör vid ett häkte i Stockholmsområdet har åtalats misstänkt för vållande till annans död och tjänstefel efter en händelse där en häktad man i 20-årsåldern dog av uttorkning.

"Utredningen visar att mannen som avled under häktestiden var placerad i avskildhet, vattnet i cellen var under längre perioder avstängt och att han var i övrigt starkt påverkad av psykisk ohälsa eller sjukdom", säger åklagaren Fredrik Ingblad i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Den nu åtalade personen var chef på avdelningen där mannen var intagen våren 2017 och har enligt åklagaren inte sett till att den intagne blev undersökt av läkare eller fick annan vård i tid, eller i vart fall inte lämnat information om mannen till andra personer, som då kunnat besluta om nödvändiga åtgärder.

"Jag menar att utredningen sammantaget visar att kriminalvårdsinspektören genom sin underlåtenhet att i tid vidta dessa åtgärder har orsakat den häktade mannens död", säger Ingblad.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel år för händelsen.

TT