Nyheter

Gravitationsvågor har hittats

Gravitationsvågor, som förutspåddes av Einstein, har hittats. Upptäckten är ett enormt genombrott i fysikforskningen. - Det ligger ett Nobelpris och väntar där om det faktiskt stämmer, det är jag ganska säker på.(TT)
Publicerad 11 februari 2016
””

Den senaste tiden har rykten florerat om att gravitationsvågor, som förutspåddes i Einsteins allmänna relativitetsteori, hittats efter årtionden av sökande. Bland annat twittrade den kände fysikprofessorn Lawrence Krauss i januari att "Mitt tidigare rykte om Ligo har bekräftats av oberoende källor. Håll ögonen öppna! Gravitationsvågor kan ha upptäckts!!".

En helig graal

Ligo, Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory, presenterade resultaten på en presskonferens på torsdagseftermiddagen.

””

Vågorna kommer från två svarta hål som kolliderade för 1,3 miljarder år sedan.

Gravitationsvågor beskrivs ibland som en av "astronomins heliga graaler" men har hittills aldrig setts på riktigt. Att hitta dem sägs kunna ge "ett nytt fönster mot universum". Maria Sundin jämför med hur vi tidigare har lyckats observera rymden med hjälp av olika upptäckter som teleskopet, radiovågor och gammastrålning.

Var damm

””

Forskare har vid tidigare tillfällen felaktigt trott att de hittat vågorna, bland annat för två år sedan.

””

TT