Nyheter

Hård ton i debatt om välfärdsvinster

Tonen var hård i riksdagsdebatten om vinstbegränsning i välfärden. Båda sidor anklagade varandra för att ha ideologiska skygglappar. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) varnade Alliansen för att väljarnas dom blir hård om inte riksdagen ser till att skattepengar stannar i välfärden.(TT)
Publicerad 4 juni 2018

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) varnade Alliansen för att väljarnas dom blir hård om inte riksdagen ser till att skattepengar stannar i välfärden.

Han beskrev det nuvarande systemet som "extremt", eftersom skattefinansierade välfärdsföretag tillåts göra "obegränsade vinstuttag".

Shekarabi hävdade att en majoritet av de borgerliga väljarna går emot sina egna partier och vill ha en vinstbegränsning.

Röstas ned

Debatten hölls inför torsdagens riksdagsbeslut om den rödgröna regeringens förslag om vinstbegränsning i välfärden. Det förslaget kommer att röstas ned av en majoritet bestående av Alliansen och SD.

Båda sidorna uppmanade varandra att slänga bort "ideologiska skygglappar" och ansluta sig till motståndarnas linjer.

Centerns Emil Källström ansåg att det under mandatperioden hade gått att nå en överenskommelse som löst problemen i välfärden om inte regeringen vänt sig till Vänsterpartiet. Han anklagade regeringen för ha inlett en på förhand dödsdömd process.

””

Vill ha kvalitetskrav

Alliansens linje är att man ska ställa högre kvalitetskrav på både offentlig och privat välfärdsverksamhet i stället för att införa en vinstbegränsning.

Från borgerligt håll hävdades att många välfärdsföretag hotas av regeringens förslag och att välfärden inte kan upprätthållas utan dem. Moderaternas Niklas Wykman varnade för att om privata välfärdsföretag försvinner, så kommer det att skapas ett A-lag med de som har råd att köpa sig privata tjänster och ett B-lag med de som är hänvisade till det offentliga.

Wykman pekade på missförhållanden i kommunal omsorg och skolverksamhet och uppmanade regeringen att göra upp om regler för att komma åt problem som finns både i offentlig och privat utförd välfärd.

””

"Lydig dräng"

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson hävdade att många politiker i M, KD och L under årens lopp tjänat stora pengar på privata välfärdsföretag.

””

Andersson angrep också Sverigedemokraterna för att ha svängt i frågan och kallade SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt för riskkapitalisternas "lydige dräng".

Sjöstedt svarade med att såga regeringens och Vänsterpartiets förslag.

””

TT