Nyheter

Hotas med vite - sålde läkemedel olagligt

En butik i Malmö hotas med ett vite på 850 000 kronor om den inte upphör med sin försäljning av polska läkemedel, rapporterar Sydsvenskan. Livsmedelsbutiken har till exempel salufört växtbaserade sömnmedel, laxermedel och läkemedel mot magsår.(TT)
Publicerad 5 september 2018

En butik i Malmö hotas med ett vite på 850 000 kronor om den inte upphör med sin försäljning av polska läkemedel, rapporterar Sydsvenskan. Livsmedelsbutiken har till exempel salufört växtbaserade sömnmedel, laxermedel och läkemedel mot magsår. Läkemedelsverket varnar i ett pressmeddelande för att läkemedel som inte hanteras på rätt sätt kan orsaka stor skada.

De läkemedel som har sålts i Malmöbutiken är registrerade i Polen, men inte godkända för försäljning i Sverige. De har saknat bipacksedel med svensk text och eftersom de inte är godkända saknas beslut om de ska få säljas i butik eller på apotek, liksom om de ska vara receptbelagda eller inte.

I en granskning 2016 av nio butiker i Sverige som är inriktade på försäljning av polska produkter visade det sig att åtta av dem sålde otillåtna läkemedel.

””

Totalt sålde 14 av 27 granskade butiker otillåtna läkemedel.

TT