Ingen fara äta rätt tillagat vildsvin
Vildsvinsstammen växer och avskjutningen ökar - i fjol sköts över 100 000 vildsvin i Sverige. Men det är både krångligt och inte speciellt lönsamt att sälja vildsvinskött. Därför har regeringen gett Livsmedelsverket i uppdrag att komma med förslag på hur det ska bli enklare att sälja vildsvinskött.
Går att undvika smitta
Att äta vildsvinskött är inte helt riskfritt, om det hanteras på fel sätt. 60 procent av vildsvinen bär på matförgiftningsbakterier, visar en studie som veterinären och doktoranden Axel Sannö vid Sveriges lantbruksuniversitet genomfört och som Jaktjournalen var först med att rapportera om. Men det går att undvika att köttet blir smittat.
””
””
Rekommendationen är att hantera vildsvin på samma sätt som kyckling, det vill säga med separat skärbräda och noga rengöring av kniv och händer. För även om bakterierna dör när köttet når en temperatur över 70 grader så kan man själv ha smittat till exempel en sallad med bakterier från köttet.
Majoriteten av vildsvin
I de vildsvinsstudier som Axel Sannö har utfört har han letat efter förekomsten av salmonella och två olika typer av yersiniabakterier i omkring 30 olika vildsvinspopulationer. Det visade sig att 75-80 procent av populationerna och 60 procent av djuren hade någon av de tre bakterierna.
Det är nu Livsmedelsverkets uppdrag att analysera riskerna men även samtidigt ta fram en plan för hur vildsvinsjägare ska kunna sälja den stora mängden kött som finns. Som det ser ut nu når bara 15 procent ut till konsumenterna, och det måste då först passera en vilthanteringsanläggning. Detta gör det krångligt och sänker dessutom priset som en jägare får för köttet.
Axel Sannö tror att det med rätt insatser skulle kunna bli enklare för jägarna att sälja sitt vildsvinskött till marknaden.
””
TT