Annons
Nyheter

Italiensk tryffelhund nobbas av Lantmäteriet

Dalmatiner och collie går bra, labrador likaså. Men lagotto får nobben. I alla fall som kvartersnamn i ett nytt område i Forserum i Nässjö kommun. Kommunen har föreslagit de fyra hundraserna som namn på de nya kvarteren. Lantmäteriet gör tummen upp för tre av dem.(TT)
Publicerad 10 oktober 2017

Dalmatiner och collie går bra, labrador likaså. Men lagotto får nobben. I alla fall som kvartersnamn i ett nytt område i Forserum i Nässjö kommun.

Kommunen har föreslagit de fyra hundraserna som namn på de nya kvarteren. Lantmäteriet gör tummen upp för tre av dem. Men lagotto anses inte som ett lämpligt namn, rapporterar SVT Nyheter Jönköping.

Annons

Lantmäteriet hänvisar till att de tre övriga rasnamnen är representerade i svenska standardspråket sedan länge och finns upptagna i Svenska akademiens ordlista (SAOL).

Lagotton däremot är en ganska ny ras med ett italienskt namn, som inte självklart förknippas med en hundras för alla. Lantmäteriet tipsar om andra namn, till exempel settern, boxern eller terriern.

Lagotto romagnolo, som hela rasnamnet lyder, är en ras som kom till Sverige i mitten av 1990-talet och i hemlandet ofta används som tryffeljägare.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons