Annons
Nyheter

Jakten på grundvatten görs från luften

Regeringen satsar 850 miljoner på tre år bland annat för att försöka säkra tillgången på grundvatten. Letandet efter nya grundvattentäkter är redan igång. - Vi har länge tagit vatten för givet. Vi kanske inte kan göra det längre, säger näringsminister Mikael Damberg till TT.(TT)
Publicerad 9 oktober 2017

Larmen om låga grundvattennivåerna har duggat tätt. I april 2017 var det bara 14 av Sveriges 290 kommuner som kunde rapportera normala nivåer i grundvattenmagasinen. I stora delar av södra Sverige noterades historiskt låga nivåer, i många fall flera meter under normalvärdet.

Och det får konsekvenser. Att Mörbylånga på Öland har transporterat vatten med lastbil för att fylla på vattenmagasinen och att Karlshamns kommun har tvingas bryta mot sin vattendom är bara två exempel. Förra hösten skrev sju landshövdingar till regeringen och slog larm om vattenbristen i södra Sverige.

Annons

Regeringens vattenpaket

Nu får de svar på tal. För i regeringens höstbudget finns ett vattenpaket. Regeringen vill satsa omkring 850 miljoner kronor över tre år för att på olika sätt stärka och säkra vattentillgången i landet. Det är pengar till vattenskyddsområden, våtmarker, till tillsynsverksamheten hos länsstyrelserna och så sammanlagt 100 miljoner kronor till Sveriges geologiska undersökning (SGU), bland annat för att kartlägga grundvattentäkter från luften på olika ställen i landet.

På ett fält väster om Laholm lyfter en svart helikopter och flyger i långa stråk över fälten. Under hänger en gigantisk rigg som vajar fram och tillbaka när helikoptern svänger.

Med hjälp av magnetfält från riggen försöker forskare hitta nya grundvattentäkter i södra Halland. Mätningarna är en del av den satsning som nu görs för att möte den vattenkris som drabbat Sverige under de senaste två åren.

””
””

Borrar redan på Öland

SGU har tidigare gjort liknande flygningar på Öland. Preliminär information från dem överlämnades före midsommar.

””

Näringsminister Mikael Damberg (S) är på plats för att följa flygningarna över södra Halland. När rotorbladen ökar intensiteten lyfter helikoptern med ministern ombord.

””

Ministern träffar också företrädare för länsstyrelsen, kommunerna och näringslivet kring Laholmsbukten. I samtalen är alla överens. Man måste möta krisen på två fronter. Dels se till att privatpersoner och näringslivet hjälps åt att minska vattenförbrukningen och dels att man söker nya vägar att säkra mer grundvatten.

Sparat 17 procent

””

Men under ytan pyr en oro. Att alla insatser inte ska räcka till och att Sverige måste vänja sig vid att vatten inte är lika självklart som vi tidigare trott.

””
Annons

Och Mikael Damberg utesluter inte att regeringen skulle överväga åtgärder för att stimulera näringslivet att bli med effektiva i sitt sätt att använda vatten.

””

En av dem som skrev till regeringen och slog larm var landshövdingen i Halland, Lena Sommestad. Hon tror att det vi ser nu bara är början.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons