Annons
Nyheter

Jultraditionerna som är konstigare än Kalle

Mangrant tittande på urgamla Kalle Anka-klipp och en gigantisk julbock som prompt ska eldas upp. Svenskt julfirande kan te sig lite udda. Men vi är inte ensamma om att ha konstiga traditioner. Den bajsande julstocken Grötfat till tomten? Sockar över spisen? Inte för katalanska barn.(TT)
Publicerad 3 december 2017

Mangrant tittande på urgamla Kalle Anka-klipp och en gigantisk julbock som prompt ska eldas upp. Svenskt julfirande kan te sig lite udda. Men vi är inte ensamma om att ha konstiga traditioner.

Den bajsande julstocken

Annons

Grötfat till tomten? Sockar över spisen? Inte för katalanska barn.

Den 8 december flyttar Tió de Nadal in. Det är ett vedträ med glatt ansikte och små pinnar till ben. Barnen tar hand om vedträet och håller det varmt med en filt och utfodrar varje kväll.

På juldagen är det dags. Först måste barnen lämna rummet för att be att Tió ska lämna massor av presenter. Sedan börjar det roliga. Barnen sjunger och slår på vedträet med käppar. När det fått sig en rejäl omgång lyfter man på filten för att se vad Tió bajsat ut.

Texten i översättning lyder:

Skit, vedträ

Skit nougat

Hasselnötter och mató (ost)

Om du inte skiter ordentligt

Ska jag slå dig med en käpp

Skit, vedträ!

Annons

Traumatiska juldjävlar

Medan barn världen över väntar på en trevlig skäggig man, darrar andra av skräck för hornprydda demoner - Krampus. Den 5 december drar de ludna djävlarna fram för att straffa stygga barn i Österrike, delar av Tyskland och Östeuropa.

Traditionen har rötter långt tillbaka i tiden, före kristendomen, och är avlägset släkt med vår julbock. I dag är firandet ett spektakel där berusade män utklädda i päls och hornprydda masker skränar och för oväsen. Varje år skadas människor under firandet.

Så många har blivit traumatiserade av Krampus att psykologer i Österrike erbjuder terapi för folk med svårartad krampusskräck.

Blackface och godis till barnen

Zwarte Piet är Jultomtens medhjälpare i Nederländerna. Den 5 december kommer han och delar ut godis till barnen.

Zwarte Piet är busig och knasig. Och svart. Svartmålad. Zwarte Piet spelas nästa alltid av en ljushyad person som målat sig svart i ansiktet och har svart krullig peruk.

Först på senare år har nederländarna uppmärksammats på att Zwarte Piet kan uppfattas som en rasistisk stereotyp. Frågan är kontroversiell. Majoriteten vill inte ändra på hur han ser ut, men stödet för den svartmålade hjälpredan avtar sakta.

Annons

Gurkor i granen

I USA är det inte ovanligt att ha en liten gurka gömd i granen. Barnet som hittar gurkan får en extra present.

Varför? Oklart. En variant är att en gurka räddade en soldat undan svältdöden under inbördeskriget och att han sedan införde traditionen med att gömma en gurka. En annan, tråkigare och mer trolig, förklaring är att varuhuskedjan Woolworths hittade på en tysk tradition för att marknadsföra julgranskulor man importerat från Tyskland, några i form av gurkor.

Förbjudna jultroll

Isländska barn har inte bara en tomte att hålla sig väl med På morgonen den 12 december börjar julemännen komma ner från bergen, en varje dag fram till den 24 december, och lämnar presenter i barnens skor.

Dagens julmän är tämligen vänligt sinnade, även om de gärna utsätter barnen för spratt. Annat var det 1745 då danskarna, som då styrde Island, förbjöd föräldrar att skrämma sina barn med de hemska och farliga julmännen.

Walesisk hästfest

Annons

En odöd käpphäst har en egen roll i det walesiska julfirandet. Mari Lwyd, den grå märren, är en hästskalle smyckad med bjällror och band och satt på en lång käpp med ett lakan runt. En del avancerade varianter har en fjäder i käken så att den kan nafsa efter folk.

Hästen och dess följe drar sedan från hus till hus för att sjunga och utmana till rimtävling tills den odöda hästen släpps in i huset.

Bajsande gubbe i krubban

Ingen katalansk julkrubba är fullständig utan en man "El Cagagner" som med byxorna kring fotknölarna göder jorden. När Barcelona 2005 inte hade med El Caganer i sin officiella julkrubba sågs det som en attack på katalanska traditioner. Staden sade att man inte ville visa upp någon som bröt mot ordningslagen om att lätta på trycket på allmän plats, men fick vika sig efter mycket kritik. 2006 var bajsgubben på plats igen.

Den blodtörstiga julkatten

Isländska barn blir glada för mjuka paket. Där härjar nämligen julkatten, Jólakötturinn, eller Jólaköttur, och äter upp alla som inte fått nya kläder till jul.

Jólakötturinn är stor nog att titta in genom fönstren för att se vad barnen fått i present. Barn som varit lata under året och inte fått några kläder som belöning blir kattmat.

Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons