Nyheter

Kapten skyldig till dödsvållande

Kaptenen på Hongkong-färjan som kolliderade med en utflyktsbåt 2012 är skyldig till att ha vållat 39 människors död. Det fastslår en domstol i Hongkong som behandlat fallet. Den 56-årige kaptenen Lai Sai-ming på färjan Sea Smooth anses också ha äventyrat sjösäkerheten för andra.(TT)
Publicerad 14 februari 2015

Kaptenen på Hongkong-färjan som kolliderade med en utflyktsbåt 2012 är skyldig till att ha vållat 39 människors död. Det fastslår en domstol i Hongkong som behandlat fallet. Den 56-årige kaptenen Lai Sai-ming på färjan Sea Smooth anses också ha äventyrat sjösäkerheten för andra.

Däremot friades kaptenen på det andra fartyget, 58-årige Chow Chi-wai från misstankarna om vållande till annans död men fälls för brott mot sjösäkerheten.

Kollisionen som inträffade en oktoberkväll 2012 utanför ön Lamma var den värsta olyckan till sjöss i Hongkong på nästan 40 år.

Rättsförhandlingarna mot de två männen har pågått i 60 dagar. Bägge kaptenerna nekar till brott. Lai riskerar livstids fängelse, medan Chow som mest kan få betala motsvarande drygt 200 000 kronor i böter och fyra års fängelse.

Straffen meddelas på måndag.

TT