Nyheter

Landstingskartan blir blåare

I Dalarna och Norrbotten ser 80-90 år gamla S-styren ut att brytas. Socialdemokraterna tappar stort i alla landstingsval och Miljöpartiet är utraderat helt på vissa håll. I flera landsting verkar makten glida över till det blå laget, men Sverigedemokraterna blir vågmästare.(TT)
Publicerad 10 september 2018

Samma valvindar som i riksdagsvalet blåste även i landstingsvalen. S, MP och M tappar överlag kraftigt. I flera landsting blir Miljöpartiet av med alla sina mandat.

I Skåne, Östergötlands, Dalarnas, Jönköpings, Kronobergs och Blekinge läns landsting blir de rödgröna förbisprungna av Alliansen .

Carl Johan Sonesson (M) blir sannolikt Skåneregionens nya ordförande. Om ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna, säger han till SVT:

””

Och i Dalarna ser ett 92-årigt S-styre ut att brytas om Alliansen lyckas samla sig. Centern har den gångna mandatperioden samarbetat med S. Men tillsammans med det lokala Dalarnas Sjukvårdsparti kan Alliansen om den håller ihop bli klart större än de rödgröna.

””

SD vågmästare

Även i Uppsala och Jämtland tappar de rödgröna övertaget och där blir resultatet oavgjort, enligt den preliminära mandatfördelningen. Men hur maktkonstellationerna kommer att se ut runt om i landet är oklart. I nästan alla landsting blir Sverigedemokraterna, som gått fram på bred front, precis som i riksdagsvalet vågmästare.

I Stockholms läns landsting behåller Alliansen sitt försprång före de rödgröna, trots de senaste årens kritik mot skötseln av bygget av Nya Karolinska. Men även här får SD en vågmästarroll.

Det riktiga bottennappet för S blev som väntat Västernorrlands läns landsting, där nedläggningen av förlossningsavdelningen i Sollefteå förra året orsakade stora protester. S går från drygt 47 procent i förra valet, till 35,5 procent i år, men behåller ändå positionen som största block tillsammans med V. Särskilt i Sollefteå gör S ett extra dåligt val och går från 47,8 procent till 13,8 procent. Samtidigt går Sjukvårdspartiet starkt framåt och får 33 procent av landstingsrösterna i Sollefteå. I hela länet får partiet närmare nio procent.

Var tredje röst

Sjukvårdspartiet går oerhört starkt i nordligaste Norrland. I Norrbottens landsting får partiet 35 procent av rösterna, klart före näst största parti, S, med knappt 30 procent. Därmed talar allt för ett historiskt maktskifte.

””

Han ser Sjukvårdspartiets framgång som ett bevis på att norrbottningarna kräver fullgod sjukvård inom rimligt avstånd.

””

Ett annat sjukvårdsparti som gått starkt är det lokala Vård för pengarna som i Södermanland får 18,6 procent.

TT