Annons
Nyheter

Kraftig minskning av antalet tvångsutvisningar

Allt fler personer med ett utvisningsbeslut lämnar landet frivilligt, samtidigt som tvångsutvisningarna minskar kraftigt. Det visar en ny rapport som Svenska Dagbladet tagit del av.(TT)
Publicerad 9 oktober 2017

Allt fler personer med ett utvisningsbeslut lämnar landet frivilligt, samtidigt som tvångsutvisningarna minskar kraftigt. Det visar en ny rapport som Svenska Dagbladet tagit del av.

Fram till augusti i år lämnade 1 552 personer landet frivilligt, mot 1 604 under 2016 och drygt 1 000 under 2015. Vad förändringen beror på är oklart, men en lagändring som gjordes förra sommaren kan inverka. Tidigare fick personer med ut- eller avvisningsbeslut rätt till boende och ekonomiskt bidrag om det ansågs att de hade för avsikt att försöka återvända.

””
Annons

Hittills i år har 1 134 personer utvisats med tvång, att jämföra med i snitt 2 700 personer per år de senaste fem åren. Enligt polisen har minskningen att göra med att man tvingats lägga resurser på annat, men också att ärendena blivit svårare: fler saknar id-handlingar, och fler personer går under jorden.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons