Annons
Nyheter

KU kan extrainkallas efter granskning

Konstitutionsutskottet (KU) kan komma att extrainkallas under sommaruppehållet efter Dagens Nyheters granskning av Riksrevisionen. - Vi överväger det, säger KU:s ordförande Andreas Norlén (M) om den ovanliga åtgärden.(TT)
Publicerad 10 juli 2016

DN har i en pågående granskning publicerat uppgifter som gör att Riksrevisionens oberoende kunnat ifrågasättas.

KU har kallat till sig riksrevisorerna, preliminärt i september efter riksdagens sommaruppehåll. Men Andreas Norlén och vice KU-ordföranden Björn von Sydow är nu ense om att ett tidigare möte kan vara bra. Norlén poängterar dock att det ännu inte är bestämt att KU kommer att extrainkallas.

””
Annons

KU är det enda politiskt styrda organ som föreslå att riksdagen ska avsätta de tre oberoende riksrevisorerna. Men vare sig KU:s ordförande eller viceordföranden Björn von Sydow (S) är beredda att i dag uttala sig om det kan bli aktuellt att föreslå att riksrevisorerna Ulf Bengtsson, Margareta Åberg eller båda ska avsättas.

””
””

"Når inte ribban"

Grundlagen talar bland annat om "allvarlig försummelse".

””

Dagens Nyheter har bland annat avslöjat hur myndigheten backat från kritik i ett ärende som riksrevisorn Ulf Bengtsson var inblandad i när han var generaldirektör på Arbetsgivarverket. Han drev aktivt på för att försöka mildra kritiken. Riksrevisorn Margareta Åberg lade sig enligt DN också i arbetet med granskningen, som sköttes av en revisor som enligt myndighetens interna riktlinjer ska ha hög grad av oberoende mot sina chefer.

Kort därefter avgick riksrevisorn Susanne Ackum. Hon medgav att hon agerat på ett sätt som skadat förtroendet för myndigheten inför DN:s artiklar om att hon utlovat tidigare kollegor tjänster innan de ens var utlysta. Enligt tidningen detaljstyrde hon rekryteringar med skräddarsydda platsannonser, rekordhöga löner och genom att köra över Riksrevisionens egna rekryteringsexperter.

Uppenbart fel

Norlén anser att det av rapporteringen att döma är "uppenbart" att Riksrevisionen har begått fel.

””

Norlén anser även att det var fel av riksrevisorn Ulf Bengtsson att agera i ett ärende där han tidigare var berörd och som låg inom en annan riksrevisors ansvarsområde.

””

TT: Men kan Ulf Bengtsson vara kvar?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons