Nyheter

Myndigheter tar itu med kritiserat behandlingshem

Nu agerar Statens institutionsstyrelse för att stoppa drogerna på behandlingshemmet Fortunagården i Värnamo, där en 49-årig kvinna dog av en förmodad överdos. -När sådant här händer är det ett misslyckande, säger Christer Pedersen, kommunikationsdirektör på Sis, till P4 Jönköping.(TT)
Publicerad 4 februari 2015

Det är Statens institutionsstyrelse (Sis) som driver Fortunagården, där tvångsomhändertagna kvinnor vårdas enligt lagen om vård av missbrukare. Hemmet anmäldes i fjol till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) av både intagna och anhöriga, som påtalade brister och missförhållanden.

Den 49-åriga kvinnan hade själv bett om att få komma tillbaka efter nio dagar på rymmen. Redan dagen efter hittades hon död i sitt rum på hemmet. Polisen hittade heroin, en bränd foliebit och en tändare i rummet.

Fick knark under besök

När P4 Jönköping granskade behandlingshemmet, berättade en intagen kvinna att hon lätt kunde få tag på narkotika vid ett besök, trots att personal fanns med.

””

Nu reagerar myndigheterna. Christer Pedersen, kommunikationschef på Sis, säger att man ska ta fram en handlingsplan för att stoppa förekomsten av droger på Fortunagården.

Ivo överväger att göra en oanmäld inspektion.

Flera frågetecken

””

Laila Siljedahl, verksamhetschef på Fortunagården, är medveten om att droger finns på hemmet, men tycker ändå att verksamheten är bra.

””

TT