Annons
Nyheter

Lättare flyga till USA

Senast sommaren 2018 kommer resenärer till USA att få göra inresekontrollen redan i Sverige. Regeringen har tillsatt en utredning som snabbt ska ta fram ett lagförslag. Sverige och USA har förhandlat om att införa så kallad preclearance, vilket innebär att USA gör sin inrikeskontroll på svensk mark.(TT)
Publicerad 14 juli 2016

Sverige och USA har förhandlat om att införa så kallad preclearance, vilket innebär att USA gör sin inrikeskontroll på svensk mark. Förhandlingarna är avklarade och en utredare ska nu föreslå hur avtalet ska genomföras i svensk rätt.

””

Det skulle, enligt Damberg, göra Sverige mer attraktivt både för företags placering av sina huvudkontor och för besöksnäringen.

””
Annons

Om detta genomförs till sommaren 2018, blir Sverige det andra land i Europa som har detta system. I dag är det bara Irland som har det.

Systemet innebär att amerikansk, beväpnad personal kommer att svara för gräns-, tull- och säkerhetskontroll på Arlanda för resande direkt till USA i stället för vid ankomsten till USA. Väl framme i USA, så anländer man då som inrikes resande.

Utredare blir polismästare Stefan Mann, som ska vara klar senast den 22 juni 2017.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons