Nyheter

Åklagaren: Terrordådet tar aldrig slut

Varken åklagaren eller terrordömde Rakhmat Akilov överklagar - och därmed står livstidsdomen efter dådet på Drottninggatan fast. Men attacken kommer att fortsätta sprida skräck lång tid framöver, enligt åklagaren. - Det är ett brott som aldrig tar slut, säger Hans Ihrman.(TT)
Publicerad 12 juni 2018

Den 40-årige uzbeken Rakhmat Akilov dömdes på torsdagen av Stockholms tingsrätt för terroristbrott genom fem mord och allmänfarlig ödeläggelse, samt för försök till terroristbrott genom 119 mordförsök och 24 fall av framkallande av fara för annan. Straffet blev livstids fängelse och livstids utvisning.

Åklagaren Hans Ihrman konstaterar att domstolen gått på hans linje i nästan samtliga fall.

””

Tidigare meddelade advokat Johan Eriksson att hans klient Akilov inte tänker överklaga domen. Livstidsdomen står alltså fast, och en punkt sätts i den långa och omfattande rättsprocessen. Men för terrordådet som sådant sker inget avslut, hävdar åklagare Hans Ihrman.

Psykiska effekter

Medan terrorismen på 1970-talet ville åstadkomma materiell förödelse, är det främsta syftet i dag att ta sig in i människors psyken och skapa rädsla, enligt Ihrman. Efter dådet den 7 april förra året hölls kärleksmanifestationer - civilsamhället gick samman mot attacken. Det kan lura en att tro att vi klarade av detta, att vi besegrade ondskan, säger åklagaren.

””
””

Våldet sätter spår

Oron kommer att fortsätta underhållas under lång tid framöver, anser han: Vid nya terroristdåd, även om de inte sker här i Sverige. Om Akilov får möjlighet att uttala sig i intervjuer med medier.

””

Han har själv påverkats "oerhört starkt" av den här händelsen. En av de saker han främst kommer att bära med sig är det urskillningslösa våldet, och hur det slår.

””

TT