Annons
Nyheter

Livsviktigt med säkra svampråd

Svampkorgen kan vara lätt att fylla, men alla svampar ska inte stoppas i grytan. Artbestämning är ofta klurig och vissa söker då svar i sociala medier - men om svampen ska ätas finns det risker med metoden, tycker Sofie Olofsson vid Botaniska i Lund.(TT)
Publicerad 6 oktober 2017

Årets svampsäsong är så bra att många människor kan ge sig ut i skog och mark och fylla sina korgar med läckerheter.

””

Cirka tiotusen svamparter finns i Sverige, men bara ett hundratal är ätliga.

””
Annons

Gula kantareller har många svampplockare bra koll på, däremot finns det en massa andra svampar som kan vara mer luriga att känna igen. Att förväxla champinjon med vit flugsvamp är till exempel förenat med stora risker.

””

Frågor på nätet

Svampkonsulenter och andra som är duktiga på svampar är flitiga i sociala medier där folk förhör sig om sina svampfynd. Forumen har många fördelar men också några risker, enligt Olofsson.

””
””

Svampforum samlar tiotusentals svampintresserade och nyttan med att få hjälp att artbestämma genom sociala medier är något som flera svampkonsulenter lyfter fram i olika medier i höst, samtidigt varnas det också för riskerna med att söka svar om huruvida svampar kan ätas. Svampexperter förklarar att man måste vara hundra procent säker för att använda svampen i matlagningen.

Flera experter

Många som bidrar med artbestämning i Facebookgruppen Svamp-klapp är utbildade svampkonsulenter och mykologer, skriver svampkonsulenten Cecilia Hultqvist i en debattartikel i Metro. Hon berättar att det med hjälp av bra bilder, tagna från olika håll, ofta kan lämnas goda förslag om vilken svamp det kan vara, och att det sedan är upp till frågeställaren att avgöra om svampen ska ätas. Och med dåliga bilder får man inget svar, enligt Hultqvist.

Hon ser ingen större skillnad i att folk får hjälp av kunniga människor i sociala medier jämfört med att man själv försöker komma fram till vilken svamp det är genom en svampbok.

"Det man måste vara noga med dock, är att man vet vem det är som har svarat. Men om tio administratörer svarar samma sak kan man nog vara ganska säker på att det är rätt", skriver hon.

Så här års får Botaniska trädgården i Lund en hel del frågor från svampplockare i området. Ibland hör Sofie Olofsson att de pratar tumregler med varandra - som tyvärr inte alltid stämmer.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons