Nyheter

Ljus på Guds hus hot mot fladdermus

Fasadbelysning på kyrkor är inget musljus. I själva verket driver lampskenet bort fladdermöss från Guds hus, visar ny svensk forskning. - Där man satt upp fasadbelysning mår de inte bra utan är vanligtvis borta, säger fladdermusforskaren Jens Rydell på Lunds universitet till SVT Nyheter.(TT)
Publicerad 4 september 2016
””

Under perioden 1980-1990 gjordes en inventering av långörad fladdermus i ett 70-tal kyrkor i Västergötland, som Rydell och hans forskarkollegor nyligen besökt på nytt för att se om djuren finns kvar.

Och slutsatsen är solklar: ljuset på kyrkofasaderna skrämmer bort fladdermössen. Samtliga kyrkor där arten nu saknas har fasadbelysning.

””

Torn och vindar på kyrkor är annars populära bland fladdermössen. Där finns allt de behöver: mat, värme, skydd, goda möjligheter till lyckosam fortplantning och en utmärkt uppväxtmiljö för ungarna.

””

Han befarar att många fladdermusarter i Sverige kan vara hotade av fasadbelysningen, som blivit allt vanligare i takt med ledlampornas intåg som gjort det billigare att lysa upp gamla byggnader.

””

TT