Annons
Nyheter

Löfven får bilda regering

Stefan Löfven har fått talmannens uppdrag att bilda regering. S-ledaren underströk genast vikten av att arbeta tillsammans över blocken. (TT)
Nyheter • Publicerad 18 september 2014
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

- Jag vill samarbeta, sade Löfven och hävdade att blockpolitiken spelat ut sin roll.

Alliansens partiledare står fast vid vad de sagt både före och efter valet, berättade talmannen Per Westerberg när han redogjorde för sina sonderingar: Ska de lägga ned rösterna i en statsministeromröstning kräver de att Löfven kan visa han kan få igenom sin budget. "Troliggöra", i Westerbergs ordval. Det har Löfven svarat ja på när Westerberg frågat, och därför får han börja bygga en regering.

Annons

- Låt mig konstatera att det är ett komplicerat valresultat, sade Westerberg när han mötte pressen tillsammans med S-ledaren.

- Varsågod, här är sonderingsuppdraget.

Senast fredagen den 26 september klockan 12 ska Stefan Löfven återrapportera till talmannen vad han kommit fram till i sina sonderingar.

Blockpolitiken spelat ut sin roll och väljarna har sagt sitt, framhåller Löfven på pressträffen med talmannen.

- Då kan man inte låsa fast sig i ett block, säger Stefan Löfven.

Hans slutsats är att det behövs mer samarbete.

- Jag vill samarbeta, jag vill ta ansvar och jag är helt övertygad om att fler partier kommer att hamna i den slutsatsen.

- Sverige är för litet för stora konflikter.

När ett socialdemokratiskt budgetförslag kan vara klart vill Löfven inte kommentera.

- Det återstår att se, nu har jag precis fått i uppgift att sondera förutsättningarna.

Annons

Löfven har efter valet tydligt sagt att han tänker sig en minoritetsregering med S och MP. Han kommer nu att ta kontakt med alla Alliansledarna, utöver de kontakter han kommer att ha med MP och V.

SD-ledaren Jimmie Åkesson kritiserar att övriga partier inte är beredda att prata med honom som leder det tredje största partiet.

- Man behöver inte tycka som vi. Men i det parlamentariska läge som råder är det viktigt att sondera, säger han.

Åkesson håller fast vid att SD i första hand kommer att rösta på sitt eget budgetförslag, men när det faller kan han tänka sig att rösta på det budgetförslag som är minst skadligt för landet, rödgrönt eller borgerligt. Om SD röstar på Alliansens förslag får en rödgrön regering inte majoritet. Det skulle kunna tvinga fram nyval.

- Är det något parti som har något att vinna på nyval, så är det vi, säger Åkesson.

Jonas Sjöstedt har ännu inte haft några samtal med Stefan Löfven om budgeten.

- Inga budgetförhandlingar har startat. Vi har inte sett några budgetförslag, säger Sjöstedt.

Till skillnad från de borgerliga partiledarna utesluter inte Sjöstedt att SD kan rösta för Alliansens budgetförslag och ställa till med regeringskris.

- Nej, jag är mer öppen i den frågan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons