Annons
Nyheter

Löfven får krispaus hos Obama

När regeringspartnern Miljöpartiet väljer nya språkrör skakar statsminister Stefan Löfven hand med Barack Obama i Vita huset. Frihandelsavtal och migration är några ämnen när Löfven och hans nordiska kollegor håller toppmöte med Obama.(TT)
Publicerad 11 maj 2016

Det är den amerikanske presidenten som, med ett drygt halvår kvar på sin post, bjudit in till ett möte mellan USA och Norden den 13 maj. Det är en fortsättning på det möte som hölls i Stockholm för tre år sedan, när Obama gjorde visit hos Fredrik Reinfeldt.

””

Genuint intresse

Annons

Det svenska regeringskansliet räknar med att det i allt väsentligt blir ett "vänskapligt samtal". Obama beskrivs ha ett genuint intresse för den samhällsmodell som finns, i olika tappningar i Norden, och arbetar nu på sitt eftermäle.

Enligt Vita huset är det ett möte för att fördjupa samarbetet och att markera USA:s engagemang för europeisk säkerhet, transatlantisk handel och arbete för demokratiska värderingar.

Löfvens medarbetare talar om inbjudan som närmast unik, inte många små länder bjuds in till överläggningar och stor officiell middag i Vita Huset med Obama och hans fru Michelle som värdar.

Prata jobb

Enligt Vita husets presstjänst är det det tolfte officiella besöket i sitt slag under Obamas snart åtta år som president, han har tidigare bjudit in länder som Indien, Kina två gånger, Frankrike, Tyskland, samt Storbritannien tillsammans med Nordirland.

Löfven ska prata om jobb, tillväxt och handel i sitt anförande på det två timmar långa mötet mellan Obama och de nordiska företrädarna, där också vicepresidenten Joe Biden, utrikesminister John Kerry och den nationella säkerhetsrådgivaren Susan Rice deltar. Det är Löfven och Obama som sedan ska göra ett uttalande om mötet, dock utan frågor.

Även baseboll

Sverige har, enligt statsrådsberedningen, ett intresse av att driva på för att förhandlingarna om det omdebatterade frihandelsavtalet mellan EU och USA, förkortat TTIP, ska kunna avslutas under året.

Förhoppningarna om att den mångsidiga deklarationen som lämnas från mötet ska vara särskilt skarp i formuleringarna är dock inte stora.

Löfvens nordiska kollegor, Finlands president Sauli Niinistö, den norska statsministern Erna Solberg, Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen och den nye isländske statsministern Sigurdur Ingi Johannsson, talar vid öppningen och under middagen.

Annons

Löfven stannar någon dag efter toppmötet, bland annat för ett att lägga en krans vid den okände soldatens grav och Robert Kennedys grav på Arlington-kyrkogården.

Han planerar också att stilla sitt sportintresse med en basebollmatch i Washington.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons