Nyheter

Maktlös känsla vanlig efter valet

Har det gått trögt på jobbet i veckan? Inte lika sugen på nya uppgifter? Då är du inte ensam. Enligt en ny studie går arbetsmoralen ner om det politiska parti som har fått ens röst inte fick makten. Under valnatten utropade sig flera riksdagspartier ett efter ett som någon sorts vinnare.(TT)
Publicerad 13 september 2018

Under valnatten utropade sig flera riksdagspartier ett efter ett som någon sorts vinnare. Men en riktig vinnare har vi ännu inte sett, och ovissheten om vem som ska styra Sverige fortsätter.

Som om det inte räckte med den osäkerheten visar det sig att om du har röstat på ett parti som inte får makten riskerar du att drabbas av sämre arbetsmoral - åtminstone enligt en studie gjord vid University of Waterloo i Kanada.

Undvik viktiga möten

Studien gjordes bland amerikanska väljare före och efter presidentvalet 2016. 232 personer som jobbade 30 timmar i veckan eller mer deltog i studien, som visar att arbetstagare som röstade på Hillary Clinton presterade sämre på jobbet veckan efter valet, jämfört med de som röstade på Donald Trump.

De som lade sin röst på den vinnande kandidaten uppvisade dock inget uppsving i arbetsvilja jämfört med före valet.

"Arbetsgivare bör undvika viktiga möten eller arbetsuppgifter direkt efter ett val. Däremot kan det vara viktigt att vara extra viktigt att hålla medarbetarna motiverade just då", säger James Beck, professor i psykologi vid Waterloo University och den som genomförde studien, i ett pressmeddelande.

Glädjen kommer tillbaka

Beck förklarar den förlorade arbetsmoralen med att många väljare har en stark politisk identitet. Ett förlorat val skulle alltså påverka på ett personligt plan, på samma sätt som en förlorad match för favoritlaget i fotboll eller ishockey.

Men misströsta inte, känslan av maktlöshet avtar relativt fort och efter en vecka ska arbetsglädjen vara tillbaka på samma nivå som tidigare. Å andra sidan gäller det en vecka efter att det har kommit ett resultat, så du kanske ska avvakta med att bjuda in till det där viktiga mötet en liten stund till.

TT