Annons
Nyheter

Man död efter vådaskott

En man avled efter ett vådaskott under älgjakt utanför Kristineberg i Västerbotten på måndagen, uppger polisen. (TT)
Nyheter • Publicerad 1 september 2014

Platsen är avspärrad i avvaktan på en teknisk undersökning. Enligt vk.se är det en jägare som vådaskjutit en annan jägare från ett annat jaktlag.

Mannen som avlossade det dödande skottet, en man från Västerbotten, är svårt chockad av händelsen, enligt Kenneth Jonsson vid länspolisen.

Annons

– Han ska självklart höras, men för tillfället är det omöjligt. Han är just nu omhändertagen för vård, säger Jonsson.

Kenneth Jonsson säger att polisen varit på plats sedan klockan sju. Förundersökning är inledd och pågår.

– Vi kollar skottvinklar och kulbana, och mäter avståndet till platsen där den skjutne stod, säger han.

Den avlidne är, enligt Jonsson, från södra Sverige. Mannen dog sannolikt ögonblickligen av skottet.

– Han befann sig precis på gränsen mellan två jaktlag. Skytten måste ha trott att det rörde sig om en älg. Han är nu misstänkt för vållande till annans död.

Enligt Hans Geibrink, jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet, har vådaskott blivit ovanligare sedan mitten av 1980-talet då jägarexamen infördes och blev obligatorisk för att erhålla vapenlicens för jaktvapen.

– Jägarexamen har gjort stor skillnad, säger han.

Statistiken bekräftar detta. Fram till mitten av 1980-talet dödades årligen mellan två och sju personer av vådaskott vid jakt i Sverige. Sedan dess har antalet dödsfall sjunkit till ett eller två per år.

– Det går nog inte att uppnå en situation där inga vådaskott alls förekommer, även om det kanske ska vara ett mål, säger Geibrink.

Orsakerna till vådaskotten är många: vårdslöshet, oaktsamhet, ren otur. Ibland kanske någon ramlar just när skottet avlossas. Men det händer också att jägare skjuter utan att vara helt säkra på att det verkligen är en älg som rör sig borta i skogsbrynet.

Annons

– Om du står på ett pass ska du först leta upp de säkra skottfälten. Kommer älgen sedan på ett annat ställe ska du inte skjuta, säger Geibrink.

TT

Per Jodenius
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons