Annons
Nyheter

Man som skickat hotbrev till ministrar häktad

En 42-årig man har häktats på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot mot ministrar och mordförsök. Mannen greps på Arlanda när han landade med ett flyg från Thailand tidigare i dag.(TT)
Publicerad 12 maj 2018
””

Den misstänkte 42-åringen har varit häktad i sin frånvaro sedan i slutet av april. På lördagen häktades han på sannolika skäl, den starkare misstankegraden, för försök till mord och 26 fall av grovt olaga hot. Hoten riktar sig mot ministrar, kommunalråd och andra offentliga personer, enligt åklagaren.

Dödas eller skadas

Annons

Men mordförsöket rör inget statsråd eller någon statsrådsliknande person, enligt Säpo. Det ska ha skett i ett land i Europa, men i vilket är oklart. Han ska ha tillverkat ett föremål i sitt hem i Västra Götaland och sedan tagit med sig det utomlands, skriver Göteborgs-Posten.

””

Enligt åklagare Henrik Söderman har breven även innehållit hotfulla texter och han säger att det finns teknisk bevisning som knyter mannen till breven.

””

En av dem som tagit emot hot som kopplas till 42-åringen är Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs. Det var i augusti förra året som han öppnade ett kuvert med ett vitt pulver och en lapp där det stod "snart är du död".

””

Nekar till brott

Brotten ska ha begåtts mellan augusti och september förra året. Mannen greps när han på lördagen landade på Arlanda med ett flyg från Thailand.

””

Enligt åklagaren förnekar mannen brott.

””

Strängnäspolitikern Jacob Högfeldt tycker i grunden det är bra att en misstänkt har gripits.

””

42-åringen kommer att fortsätta att förhöras de närmaste dagarna. Åtal ska vara väckt senast den 24 maj.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons