Nyheter

"Man tänker på bostad hela tiden"

"Katastrof. Alla tankar rör bostäder, detta är det stora problemet för oss nyanlända", säger William som bor med flera andra personer i en trea i Stockholmsområdet. Om en månad måste William, som egentligen heter något annat, flytta igen.(TT)
Publicerad 3 mars 2019

Om en månad måste William, som egentligen heter något annat, flytta igen. Just nu bor han med två andra personer som han inte kände sedan tidigare.

””

William, som är drygt 30 år, kom ensam som flykting till Sverige från Syrien för tre och ett halvt år sedan. Han riskerade att bli inkallad som soldat i kriget, men bestämde sig för att fly. Hans familj är kvar i Damaskus, och han vet att han inte kommer att få träffa dem förrän tidigast när kriget är över.

Nu bor han i Sverige, talar svenska, har kommit in i samhället och börjat jobba. Han har just fått nytt jobb som ekonom, som han utbildade sig till i Syrien. Men det är bostadssituationen som gör livet här svårt för honom.

””

Hyr i tredje hand

Han berättar att han och de andra i lägenheten hyr i tredje hand. Antagligen vet varken den allmännyttige hyresvärden eller lägenhetsinnehavaren om att lägenheten hyrs ut som så kallat madrassboende, där flera bor tillsammans och hyr av andrahandshyresgästen.

””

Han kan dock inte vara folkbokförd i lägenheten. Därför hyr han också en folkbokföringsadress av en privatperson i Stockholmsområdet för 500 kronor i månaden. Någon tar emot hans post. Om den personen hyr ut folkbokföringsadressen till fler personer vet han inte.

””

Betalade för andrahandskontrakt

Han drömmer om en egen bostad.

””

Lägenheten låg i ett litet samhälle i norra Sverige - ändå kunde den som hyrde ut i andra hand ta betalt för själva kontraktet.

””

Han berättar att det är Facebook som gäller för nyanlända som söker bostad. Det finns grupper där platserna i lägenheterna annonseras. Kanske vore det bra om information om hyresmarknadens regler också fanns på Facebook, funderar han.

Efter flera boenden i norra Sverige, och perioder helt utan bostad, kom han hösten 2017 till Stockholm för att jobba. Då blev bostadssituationen riktigt jobbig. Han har flyttat runt, och bott trångt i små lägenheter tillsammans med en massa främmande människor.

””

TT