Nyheter

Mer helikopter vid biljakt föreslås

Skärpta straff, mer videodokumentation i polisbilarna, mer användning av polishelikoptrarna och fler adrenalinframkallande övningar. En ny rapport föreslår åtgärder för när polisen jagar fordon - och polisen avfärdar inte någon av idéerna.(TT)
Publicerad 6 september 2016

Det är trafikforskaren Jörgen Lundälv vid Umeå universitet som granskat medierapporteringen om 606 biljakter 2013-2015, där totalt tre personer dödades och 77 skadades. Lundälv har tidigare kritiserat biljakter som alldeles för farliga och nu avlossar han ett antal förslag.

Ett är att införa skärpta straff för personer som inte stannar när polisen kräver det.

Dokumentera biljakter

Martin Lundin, kommissarie vid polisens nationella operativa avdelning (NOA), är inte emot skärpta straff. Men han är osäker på om det skulle hjälpa.

””

Lundälv föreslår också att kameror sätts in i samtliga polisbilar. Detta för att videodokumentera biljakter och höja rättssäkerheten.

Här pekar Lundin på problem med bland annat lagstiftning samt lagring av materialet, men säger samtidigt att förslaget ligger i linje med polisens utvecklingsarbete och tror att fler polisbilar kommer få kameror framöver.

Att mer än i dag använda helikopter vid biljakter skulle enligt Jörgen Lundälv underlätta planeringen, kommunikationen, ledningen och samordningen vid biljakter.

Dyra helikoptrar

Martin Lundin håller med och pekar bland annat på att en flyende, redan stressad bilförare påverkas mindre av flygande föremål än av att se förföljande bilar.

””

Jörgen Lundälv vill också göra unga poliser mer riskmedvetna genom att få uppleva adrenalinpåslag i övningar.

Där säger Lundin att polisens förarutbildning redan blivit långt mer inriktad på riskmedvetenhet.

””

TT