Annons
Nyheter

Migrationsverket: Hälften kan få nej

När inrikesminister Anders Ygeman (S) i januari sade att uppåt hälften av de 160 000 asylsökande som kom till Sverige förra året kan komma att utvisas väckte det stor uppståndelse. Nu ger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson ministern rätt.(TT)
Publicerad 3 juli 2016

Migrationsverket har en egen hörna i Almedalsområdet där det den kommande veckan arrangeras öppna möten där myndigheten träffar allmänheten och berättar om den dramatiska hösten och vad som väntas på flyktingområdet framöver.

Ny lag - ny verklighet

Annons

På söndagen var temat ny lag/ny verklighet, vilket syftar på den nya strängare asyllagstiftningen som börjar gälla 20 juli. För Migrationsverket innebär det att den gamla lagen gäller för alla som sökte asyl före 24 november, den nya lagen gäller de flesta asylsökande men inte barn och barnfamiljer som kommit senare. Allt som allt är det drygt 160 000 personer som väntar på att få sina ansökningar prövade.

Det väckte stor uppståndelse när Anders Ygeman och regeringen redan i januari räknade med att upp mot hälften, cirka 80 000 skulle få nej och utvisas. Anders Danielsson säger nu till TT att siffran kan visa sig stämma, men det finns fortfarande många om och men, påpekar han. Det finns dels så kallade Dublinfall, människor som först sökt asyl i andra länder, och därför inte prövas i Sverige. Dels också många som har återtagit sina asylansökningar sedan de strängare lagarna blivit kända.

Runt 50 procent

””
””

Hittills i år har det kommit omkring 15 000 asylsökande till Sverige, men det innebär inte att det blivit oerhört mycket enklare för Migrationsverket att göra säkra prognoser, påpekar han. Det kommer en ny prognos om tre veckor, men den vill Anders Danielsson inte föregripa.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons