TT-Inrikes

Minister attackerad på flyktingboende

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) attackerades med en brandsläckare under ett besök på ett flyktingboende i norra Broby i Skåne. Attacken mot Johansson inträffade precis när besöket höll på att avslutas.(TT)

Attacken mot Johansson inträffade precis när besöket höll på att avslutas.

– Precis vid entrén var det en man som hade tagit tag i en brandsläckare och började spruta skum mot ministern och även mig, säger Jahangir Hejazi, verksamhetschef vid flyktingboendet, till TT.

Förövaren övermannades och omhändertogs av personal från säkerhetspolisen. En av Johansson livvakter ska snabbt ha dragit ned mannen på golvet.

Helt oskadd

Morgan Johansson berättar för P4 Kristianstad att mannen stod och väntade på honom. På frågan om han blev rädd svarar han:

– Det blev jag ju, det är klart att man blev överraskad av det men jag har ju ingen skada på det sättet. Men man ska inte ta för lätt på sådant här heller. Man kan inte bara säga att man går vidare för det är klart att det är allvarligt.

Enligt Säkerhetspolisen avvärjdes attacken snabbt.

– Livvakten gjorde ett snabbt ingripande och satte skyddspersonen, som inte blev skadad, i säkerhet, säger Fredrik Milder, pressekreterare hos Säkerhetspolisen.

Attacken skedde strax före klockan fyra då Morgan Johansson var på väg ut från anläggningen. Tre polispatruller skickades till boendet som är inrymt i det gamla Brobysjukhuset varpå den omhändertagne fördes till en polisstation.

Tidigare utbrott

Jahangir Hejazi säger att mannen, som är i 20-25-årsåldern, inte sade eller ropade någonting. Varför han sprutade skum mot ministern är inte känt.

Den unge mannen har bott på boendet under några veckor. Hejazi berättar att mannen haft ett utbrott tidigare för ungefär en och en halv vecka sedan.

– Då slog han sönder en lucka till receptionen.

Händelsen polisanmäldes och mannen hämtades av polisen, men släppte senare.

Morgan Johanssons besök på asylboende var ett av flera besök under dagen i Östra Göinge kommun. Enligt Johansson ändrar attacken inte hans planer. I kväll medverkar han i ett offentligt möte i kommunen.