Annons
Nyheter

Mordet som kan ge lasermannen ny livstidsdom

Natten till den 23 februari 1992 sköts 68-åriga Blanka Zmigrod till döds i centrala Frankfurt. Nu åtalas John Ausonius, lasermannen, för fallet. Blanka Zmigrod sköts i huvudet, bakifrån och på nära håll. Hennes handväska blev stulen.(TT)
Publicerad 10 december 2017

Blanka Zmigrod sköts i huvudet, bakifrån och på nära håll. Hennes handväska blev stulen.

Till en början hade utredarna två spår, dels en väskrånare som härjat två år tidigare, dels en man som dagen innan mordet grälat med Zmigrod om ett fickminne som han anklagade henne för att ha stulit.

Annons

Utredarna var tveksamma till båda spåren. Väskrånaren hade aldrig använt skjutvapen och fickminnet, värt runt tusen kronor i dagens penningvärde, verkade inte vara värt att döda för.

Ausonius på flykt

1992 var John Ausonius på flykt undan den svenska rättvisan. Han lyckades ta sig till Frankfurt. Den 8 februari besökte han restaurang Mövenpick. Efter restaurangbesöket saknade han sitt fickminne. Blanka Zmigrod, som jobbade i garderoben, hjälpte honom att leta.

Den 21 februari återvände Ausonius till Mövenpick för att fråga om fickminnet och hamnade i gräl med Blanka Zmigrod. Åklagaren hävdar att Ausonius kvällen därpå lurat på Zmigrod och förföljt henne på cykel. Strax efter midnatt avlossades det dödliga skottet. En förbipasserande hörde skottet och såg en man på cykel fly med handväskan.

På brottsplatsen hittades ammunition av en sort som är förbjuden i Tyskland. Samma sort användes vid Ausonius attentat i Sverige.

När Ausonius greps 1992 förhördes han av tyska utredare och erkände att han bråkat med Zmigrod, men förnekade mord. Den tyska utlämningsbegäran avslogs och det blev aldrig någon rättegång i Tyskland.

Förebild för NSU

Först 20 år senare händer det något i fallet igen. När tysk polis utreder den nazistiska terrorgruppen NSU (Nationalsozialistischer Untergrund) hittar man paralleller till Ausonius och misstänker att han kan ha varit en förebild för NSU. Både Ausonius och den tyska terrorgruppen valde ut sina offer på måfå utifrån hudfärg och hårfärg och smög sig på dem.

I kölvattnet av den utredningen beslutade åklagarmyndigheten i Frankfurt 2014 att ta upp fallet igen.

I december 2016 beslutar Södertörns tingsrätt att Ausonius ska utlämnas till Tyskland. Ausonius hävdar fortfarande att han är oskyldig, men motsätter sig inte utlämningen. Han vill avtjäna ett eventuellt straff i Sverige, något rätten tagit hänsyn till och tagit med i utlämningsbeslutet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons