Nyheter

Mordoffer levde under stark hotbild

Den man som sköts ihjäl på en parkeringsplats i Malmö i lördags var delaktig i det tidigare gängkriget i Malmö och hade ett pris på sitt huvud, enligt uppgifter till Sydsvenskan.(TT)
Publicerad 1 februari 2015

Mordet kan ses som slutpunkt på den mångåriga konflikten mellan två kriminella falanger i Malmö, tror journalisten Tobias Barkman, kriminalreporter på Sydsvenskan och medförfattare till boken Maffiakrig, om Malmös undre värld.

-Man kan inte vara säker på att mordet hade med gängkriget att göra. Han kan ha haft andra fiender. Men han har levt under en hotbild i gott och väl fem år på grund av det här falangkriget. Sedan blev hotbilden ännu skarpare när hans bror mördade en person på andra sidan, säger Barkman.

Flera skott

Skjutningen inträffade vid köpcentrumet Mobilia och minst två gärningsmän ska ha varit inblandade. Det 30-åriga offret träffades av flera skott. Han fördes med ambulans till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Mordet föregicks av något slags bråk på en restaurang. Mannen flydde ut på parkeringen där han sköts ihjäl. Enligt vittnen avlossades ett tiotal skott, kanske fler. Efteråt sågs en mörkfärgad BMW av nyare modell i hög fart lämna parkeringen och fortsätta söderut på Per Albin Hanssons väg.

-Vi vill gärna veta vart bilen tog vägen, om inte annat för att kunna avskriva det spåret, säger polisens pressinformatör Jimmy Modin.

"Helt naturligt"

Mannen hade ett pris på sitt huvud: en miljon kronor, enligt uppgifter till sydsvenskan.se. Enligt tidningen bar mannen också en skottsäker väst. Han var delaktig i det gängkrig som pågick i Malmö 2007-2011 och har även varit medlem i det kriminella gänget Brödraskapet. Den skjutne var något av en bombexpert och låg bakom sprängladdningen vid åklagare Barbro Jönssons bostad i Trollhättan 2007 som hämnd för att hon drivit flera mål mot kriminella gäng.

-Han var en väldigt farlig person och starkt misstänkt i flera händelser där allmänheten hade kunnat komma till skada. Han hanterade både sprängmedel och automatvapen, säger Barkman och fortsätter:

-Med tanke på hotbilden han levde under är det helt naturligt att han hade skottsäker väst. Ingen är nog förvånad över att det här hände honom. Nu får man hoppas att polisen lyckas hitta gärningsmannen.

TT