Nyheter

Unik förstärkning av italienskt brandflyg

Med anledning av den extrema brandrisken i stora delar av landet har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) begärt brandflyg från EU. - Det är en unik händelse, säger Jakob Wernerman, operativ chef på MSB.(TT)
Publicerad 9 juni 2018

Sverige har begärt in brandflyg från EU förut, som när den omfattande skogsbranden i Västmanland rasade 2014. Men myndigheterna har fram till nu aldrig begärt den här typen av förstärkning när den inte direkt efterfrågats.

””

Extrem brandrisk

Två flygplan av modellen Canadair CL-415, eller Bombardier 415 Superscooper, kommer antagligen till Örebro flygplats på söndagen. Det är samma typ som hjälpt Sverige förut. Från Örebro ska de kunna larmas till bränder i hela landet.

””

Flygplanen och besättningen, som består av 14 personer från Italien, är en del av ett EU-samarbete för beredskap att hantera allvarliga olyckor eller kriser.

””

"Helt annan kapacitet"

Flygplanen kan skopa upp 6 200 liter vatten vardera i en hämtning. Det är mycket mer än vad exempelvis Försvarsmaktens helikoptrar kan ta.

””

Även under den omfattande skogsbranden i Västmanland 2014 kallades brandflyg från Italien och Frankrike in. Det tog dock så lång tid för planen att anlända till Sverige att det föranledde en utredning av regeringen.

Kostnaden för de två planen som väntas komma på söndagen bestäms av hur ofta de får rycka ut. Men beredskapskostnaden kommer att landa på någonstans mellan 1,5 och 2 miljoner kronor, enligt MSB.

””

TT