Annons
Nyheter

NMR får ja av polisen men kommunen överklagar

Polisen ändrar sitt beslut och låter nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) hålla allmänna sammankomster i Kungälvs kommun fram till efter valet i september. Nu överklagar kommunen beslutet(TT)
Publicerad 13 augusti 2018

NMR fick nyligen avslag på sin ansökan om att hålla en långvarig kampanj i Kungälvs kommun inför kommunalvalet 2018. Bedömningen var att de lokala resurserna inte var tillräckliga för att upprätthålla ordning och säkerhet - en omprövning visar dock att resurser kan omfördelas regionalt och NMR får nu grönt ljus.

””

Dagliga sammankomster

Annons

Fram till den 16 september kan NMR kalla till dagliga sammankomster med valsedlar, flygblad och banderoller.

””

Kommunen överklagar

Polisen har tidigare fått kritik för att bland annat ha gett NMR tillstånd att närvara i Almedalen på Gotland samt för demonstrationer på första maj och under bokmässan i Göteborg.

Under Almedalsveckan i Visby uppträdde flera NMR-medlemmar hotfullt mot sin omgivning. Misshandel, störande av ordning och hets mot folkgrupp var några av rubriceringarna sedan polisen i Visby gripit ett antal personer ur rörelsen i slutet på veckan. Samtliga gripna släpptes senare. Efteråt kunde polisen konstatera att antalet anmälda brott under årets Almedalsvecka fördubblats jämfört med i fjol.

Jobbar med överklagan

Även Kungälvs kommun ser en risk med NMR:s närvaro och har tidigare överklagat ett beslut om att låta NMR hålla torgmöten. Det nya beslutet kommer också att överklagas.

””

TT: Tror ni inte att polisens resurser är tillräckliga?

””

Kungälvs kommun har också nekat NMR att ha valstugor och bokbord på ett antal platser eftersom platserna redan varit upptagna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons