Nyheter

Ny dom om mordet som engagerade alla

Rättsprocessen om mordet på Lisa Holm är nära slutet. Få brott i Sverige har väckt sådant intresse på senare år. Det oskyldiga offret, det stora sökandet, den idylliska miljön och den förfärliga döden engagerade alla. Nu ska Nerijus Bilevicius, 35 år, få sin dom av Göta hovrätt.(TT)
Publicerad 7 februari 2016

Nu ska Nerijus Bilevicius, 35 år, få sin dom av Göta hovrätt. Han dömdes i Skaraborgs tingsrätt till livstids fängelse för att ha mördat 17-åriga Lisa Holm på Kinnekulle i juni.

Flickan blev hängd i en lada intill kaféet där hon sommarjobbade. Kroppen var delvis avklädd när den hittades.

Bilevicius har hela tiden nekat till brottet. Hans dna hittades på Lisa Holms kläder, på stället där flickan hängdes, och på repstumpar - men inte på själva kroppen.

Det värsta blev sant

Uppmärksamheten runt just detta mord har varit enorm. Media har rapporterat i detalj om de rättsliga turerna, kommentatorer har förklarat och tolkat.

””
””

Oskyldigt offer

Vem offret var spelar också roll.

””
””

Det ökade utbudet på internet, med bland annat diskussionsforum och specialiserade nyhetssidor, gör också att vi kan uppfatta intresset runt en stor händelse som ännu mer massivt än tidigare.

Intressanta rättegångar

I fallet med Lisa Holm ser dock Ester Pollack ingen anledning till kritik mot medias bevakning i stort, med något undantag.

Eric Bylander, docent i processrätt vid Uppsala universitet, tycker inte heller att uppmärksamheten varit överdriven.

””

TT