Nyheter

Karolinska struntade i regelverken

Karolinska institutets hantering av Macchiarini-ärendet genomsyras av slarv och nonchalans mot lagar och regler. - Det har brustit i nästan allt, konstaterar utredaren Sten Heckscher.(TT)
Publicerad 5 september 2016

Karolinska institutet (KI) är medansvarigt till att det experimenterades med konstgjorda luftstrupar på svårt sjuka patienter. Dessutom anställdes kirurgen Paolo Macchiarini, och fick sin anställning förlängd, under ytterst olämpliga former. Det visar Heckschers utredning, som pekar på en rad allvarliga brister i hur KI hanterat Macchiarini-ärendet.

””

Någon anställningsintervju genomfördes aldrig och några referenser var det inte tal om. Detta trots att det fanns mycket tydliga varningssignaler från Macchiarinis tidigare arbetsgivare.

””

Eftersatt kultur

Inte ens när Macchiarinis förordnande skulle förlängas tre år senare, var det någon som reagerade. Dessutom, visar utredningen, fanns en flagrant arrogans från institutets sida mot lagar och regler.

””

Flera har avgått efter att Macchiarini-affären blivit känd. I fredags meddelade institutets styrelseordförande, Lars Leijonborg, att även han kastar in handduken.

””

Under måndagen stod det även klart att Harriet Wallberg, som var rektor när Macchiarini anställdes som gästprofessor, får lämna sin post som universitetskansler. Dessutom ska de ur KI:s styrelse som inte slutade i våras lämna den.

"Oansvarigt"

TT: Vilket ansvar har du för det som har hänt?

””

Sten Heckscher, däremot, tycker att Leijonborgs avgång är "oansvarig":

””

TT