Annons
Nyheter

Ny upptäckt: Strandsnäckan ger viktig ledtråd

Strandsnäckor har helt olika genuppsättningar - trots att de bara lever några meter ifrån varandra. Forskare har nu hittat genetiska kit, vilket är en viktig upptäckt för arters möjlighet att överleva i en tid av klimatförändringar. Strandsnäckor kan leva i spridda miljöer.(TT)
Publicerad 8 augusti 2018

Strandsnäckor kan leva i spridda miljöer. I Bohuslän på västkusten lever snäckorna helt olika längs samma strand. På klipporna sitter snäckor som är små och lätta, men har en stor fot för att hålla sig kvar när stora vågor slår mot dem. Strax intill finns snäckor inne i vikar på stenar där krabban är den naturliga fienden - därför har dessa snäckor i stället ett tjockt skal.

””

Genpaket

Annons

Forskare från Göteborg har studerat snäckorna tillsammans med forskare från universitetet i Sheffield.

Med hjälp av nya metoder fann de ett fåtal genetiska kit, de flesta generna var samlade på ett fåtal ställen, hos strandsnäckorna. Snäckorna har utvecklat dessa för att snabbt kunna anpassa sig till en specifik strandmiljö.

””

Världen förändras

Fortfarande kvartstår gåtan om när dessa genpaket uppstod men hypotesen är att de är ganska gamla.

Genom snäckorna hoppas forskarna kunna öka förståelsen kring hur vissa arter snabbt kan skifta från en miljö till en annan.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons