Nyheter

Oenigt och frostigt i Luxemburg

Man måste ha respekt för Tysklands och Österrikes agerande när de nu öppnar gränserna för flyktingar som sökt sig vidare från Ungern. Det säger Margot Wallström efter ett utrikesministermöte i Luxemburg som beskrivs som "diplomatins sammanbrott".(TT)
Publicerad 5 september 2015
””

Hon vill inte säga om Tyskland och Österrike gör rätt. Men hon menar att Dublinförordningen, som säger att det är det första land i EU som en asylsökande kommer till som ska pröva ansökan, redan är "delvis överspelad" och måste reformeras.

Inga resultat

Sverige ska dock inte följa Tysklands exempel och göra undantag från förordningen, enligt utrikesministern.

””

Det informella utrikesministermötet ledde inte fram till några konkreta resultat eller ståndpunkter om flyktingkrisen, enligt Wallström.

Reuters formulerar det vassare som ett "diplomatins sammanbrott", när ministrarna närmast grälade öppet i sina uttalanden till medieuppbådet. Ungerns Peter Szijjarto talade om kollegornas "oansvariga uttalanden", något som ses som riktat främst mot Österrikes och Tysklands generösare attityd. Österrikes Sebastian Kurz kontrade:

””

Inte praxis

Den tyske kollegan Frank-Walter Steinmeier betonar att helgens plötsligt öppnade dörr för migranter från Ungern via Österrike till Tyskland inte är något försök till permanent lösning.

””

EU:s Federica Mogherini försökte gjuta olja på debattvågorna.

””

Och det talas redan om flera extra minister- och toppmöten om migrantfrågan under september och oktober.

””

TT