Annons
Nyheter

Öknens sötaste doldisar filmade

Forskare har för första gången kunnat filma unga sandkatter i deras naturliga miljö i öknen. Det lilla kattdjuret är nästan omöjligt att upptäcka, men ett forskarlag från organisationen Panthera hade turen att få syn på tre ungar i marockanska Sahara.(TT)
Publicerad 10 oktober 2017

Forskare har för första gången kunnat filma unga sandkatter i deras naturliga miljö i öknen. Det lilla kattdjuret är nästan omöjligt att upptäcka, men ett forskarlag från organisationen Panthera hade turen att få syn på tre ungar i marockanska Sahara.

I den video som organisationen publicerat i sin blogg ses tre gyllengula ungar sitta i det torra gräset och förvånat blinka mot kameran. De påminner om en tamkatts ungar, men har bredare huvud och större öron.

Annons

Syftet med Pantheras expedition var just att dokumentera sandkatter. Men det är ett tålamodsprövande jobb eftersom djuren gömmer sig i sina hålor dagtid och knappt lämnar några spår efter sig under de nattliga turerna. Tassarnas undersida är täckta med hår som skydd mot extrema temperaturer.

Sandkatten är inte utrotningshotad men den jagas för pälsens skull. Det förekommer också att sandkatter fångas för att hållas som husdjur eller för att paras med tamkatter, något Panthera är mycket kritisk till. Organisationen arbetar för att bevara alla vilda kattraser.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons