Nyheter

Olagliga krav på Assange-förhör

Svenska åklagare ska visst få höra sexbrottsmisstänkte Julian Assange på Ecuadors ambassad i London. Bara Sveriges regering går med på villkor som strider mot svensk lag. - Kraven är helt i strid med våra rättsprinciper, säger Cecilia Riddselius vid justitiedepartementet.(TT)
Publicerad 7 augusti 2015

Det är Sveriges fel om Wikileaksgrundaren Julian Assange inte kan höras av svenska åklagare innan preskriptionstiden för vissa av de sexbrott han misstänks för löper ut i augusti. Det påstod Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño Aroca nyligen.

Men om Ecuadors krav tillmötesgicks skulle det innebära brott mot svensk lagstiftning, enligt Cecilia Riddselius, chef för centralmyndigheten vid justitiedepartementet.

””

Fokus på USA-utlämning

I Sveriges och Ecuadors skriftväxling om villkoren för förhör uttrycker Ecuador oro över att Assange - om han så småningom skulle hamna i Sverige - riskerar att utlämnas till USA för misstänkta brott där.

””

Åklagaren kan alltså inte ta med Assange till Sverige efter förhören.

Trots det kräver Ecuador redan nu en garanti från Sveriges regering om att Assange inte kommer att utlämnas till USA längre fram.

””

Utlämningsframställningar avgörs dessutom inte av regeringen utan av Riksåklagaren och Högsta domstolen. I det här fallet skulle det dessutom krävas ett samtycke från Storbritannien.

Olika uppfattning

Svenska åklagare var i London i somras för att höra Assange men släpptes inte in på ambassaden. Enligt Riddselius berodde det på att Sverige inte gått med på de krav som strider mot svensk rätt.

Julian Assanges svenske försvarare, Thomas Olsson, ger en annan bild.

””

Preskriptionstiden för den våldtäkt Assange misstänks för går ut först om fem år.

TT