Annons
Nyheter

Opinionsläget jämnt - skillnad mot förra valen

Med ett knappt år kvar till valet är skillnaden mellan blocken liten. Väljaropinionen skiljer sig från hur det såg ut inför de två föregående riksdagsvalen. Det förklaras bland annat med att SD har blivit större, anser statsvetaren Jonas Hinnfors.(TT)
Publicerad 4 december 2017

I den senaste valbarometern från Sifo är det jämnt mellan blocken. Alliansen får 41,2 procent och har därmed en knapp ledning över regeringen och Vänsterparitet, som ligger på 40,9 procent.

””

Annorlunda läge

Annons

För fyra år sedan såg styrkeförhållandena annorlunda ut. I november 2013 hade den rödgröna oppositionen en ledning på hela tolv procentenheter i SIfos väljarbarometer. Jonas Hinnfors menar att en del av förklaringen till detta står att finna i att Moderaterna svängde i skattefrågan.

””
””

Kan svänga

Den rödgröna oppositionen hade ett tydligt övertag även i Sifos mätning från november 2009. Jonas Hinnfors pekar dock på att det är viktigt att ta med SD i beräkningen när man jämför dagens opinionssiffror med hur det har sett ut tidigare.

””

Jonas Hinnfors vill inte spekulera för mycket i huruvida dagens partisympatier kommer att hålla i sig. Men han nämner att det finns exempel på när väljarstödet har svängt ordentligt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons