Annons
Nyheter

Östersjön oroar EU-revisorer

Fler åtgärder, bättre samarbete och tuffare tag krävs för att få ordning på Östersjöns fortsatt usla miljö, slår EU:s revisorer fast i en ny rapport. - Situationen är riktigt illa, säger Finlands förre inrikesminister Ville Itälä.(TT)
Publicerad 12 april 2016

"Begränsade framsteg och bristande ambition" är omdömet som EU:s revisionsrätt kommit fram till i sin granskning av vad EU fått för de pengar och den tid som satsats på Östersjöns miljö.

Visserligen har antalet "hotspots" - särskilt kritiska nedsmutsare - minskat från 132 stycken år 1992 till 49 i dag. Revisorerna hade ändå väntat sig mer och snabbare resultat och efterlyser i sina rekommendationer tuffare tag från EU-kommissionen för att se till att exempelvis reglerna om rening av avloppsvatten efterföljs ordentligt.

Annons

Långsamt i öst

Ett problem är Polen, som fortfarande är långt ifrån att uppfylla kraven trots en lång övergångsperiod efter EU-inträdet. Ett annat är icke-EU-medlemmen Ryssland - och inte minst utsläppen från det gamla Ostpreussen.

””

Alger på stugan

Itälä var finländsk högerledare och inrikesminister i början av 2000-talet och dyker bokstavligen ner i utvecklingen vid sommarstugan utanför Nådendal.

””

Itälä ser kampen för Östersjön som praktexempel på behovet av samarbete:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons