Annons
Nyheter

Regeringen föreslår åtgärder mot nazister

Regeringen har presenterat en lista med förslag för att motverka nazister. Nya förbud mot nazistsymboler ska utredas, liksom polisens rätt att bestämma villkor för demonstrationer. Inför valåret får polisen också i uppdrag att intensifiera arbetet mot antidemokratiska krafter.(TT)
Publicerad 11 oktober 2017

Justitieminister Morgan Johansson (S) hade redan en färdig lista när Allianspartierna och Vänsterpartiet kom för att träffa regeringen. Syftet var att diskutera vad man kan göra mot antidemokratiska krafter i allmänhet och nazisterna i synnerhet. Många har upprörts över att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) fått demonstrera i till exempel Visby i somras och i Göteborg nyligen.

Regeringen ger nu polisen och Säpo ett särskilt uppdrag att intensifiera arbetet mot våldsbejakande extremistgrupper.

””
””
Annons

Kan bli lagändringar

Men regeringen vill också utreda lagändringar i syfte att motverka framförallt nazister. Det handlar om att se över lagen om hets mot folkgrupp för att se om fler nazistsymboler än hakkorset kan förbjudas. Det handlar också om att se över ordningslagen och polisens möjlighet att meddela tid och plats för offentliga sammankomster. Utredaren ska även titta på om det går att hindra nazister från att använda sköldar under sina demonstrationer.

Höga jurister, exempelvis hovrättspresident Fredrik Wersäll, anser att lagen om hets mot folkgrupp är så öppet skriven att den ger stora möjligheter för rättsväsendet att ingripa mot nazister. Det är snarare praxis som behöver uppdateras.

””

Inte nöjda

En pågående utredning som ser över terroristlagstiftningen kommer också få i uppdrag att utreda vad som kan betraktas som terroristbrott.

Liberalernas Roger Haddad var inte helt överens med regeringen efter mötet. Han menar att dagens lagstiftning ger möjligheter att ingripa.

””

Centerns rättspolitiske talesperson Johan Hedin tycker att regeringens förslag i stort sett följer den diskussion som varit uppe hittills.

””

Justitieminister Morgan Johansson tycker att hans förslag togs emot väl och välkomnar "konstruktiva förslag" och kompletteringar från övriga partier.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons