Nyheter

Partiledarna duckar i regeringsfrågan

Partiledarna gav inget nytt besked om regeringsfrågan i SVT:s slutdebatt. Inget av blocken är berett att släppa fram det andra. Trots att bara två dygn återstår innan vallokalerna stängs så kom inga svar på hur Sverige ska få en regering.(TT)
Publicerad 7 september 2018

Trots att bara två dygn återstår innan vallokalerna stängs så kom inga svar på hur Sverige ska få en regering.

Allianspartierna står fast vid att de ska försöka fälla statsminister Stefan Löfven även om de rödgröna blir större.

””

"Ta ansvar"

Han upprepade att han kommer att kämpa "ända in i kaklet för regeringsmakten", så länge det inte finns en majoritet i riksdagen mot en Alliansregering och dess politik.

Det kräver dock att Alliansen får ett aktivt eller passivt stöd av Sverigedemokraterna eller från rödgrönt håll. Men Alliansen har uteslutit att förhandla med SD.

””

De senaste opinionsmätningarna visar att avståndet är så litet att det är dött lopp mellan blocken.

"Helt ologiskt"

Stefan Löfven kritiserade Alliansen för att vilja ta makten även om de är mindre än de rödgröna.

””

Löfven vill dock inte själv lova att släppa fram Alliansen till regeringsmakten om det borgerliga blocket blir störst. Han kommer inte att meddela sin avgång på valnatten om det blir ett sådant resultat.

Löfven hänvisade till den nu döda så kallade decemberöverenskommelsen från 2014. Den innebar att det största blocket skulle få bilda regering i detta val.

””

Söka samarbete?

Löfven står fast vid att det största blocket kan vara ett regeringsunderlag, men att man fortfarande måste visa hur dess budgetproposition kan gå igenom riksdagen.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt var den enda som tycker det är logiskt att det största blocket också får bilda regering.

Centern och Liberalerna har gjort klart att de inte tänker sitta i en Alliansregering som är beroende av SD. I ett sådant läge vill de att Alliansen som helhet söker samarbete med MP eller S.

””

SVT tog avstånd

Lööf drabbade tidigare under debatten samman med Jimmie Åkesson i integrationsfrågan. SD-ledaren menade att integrationspolitiken under många år saknat kravet att man ska ta seden dit man kommer,

Åkesson tyckte att man ska fråga sig varför så många utrikes födda aldrig får jobb trots olika insatser.

””

Det fick Centerns Annie Lööf att protestera högljutt, slå näven i bordet och ropa "hur uttrycker du dig.

SVT tog efter debatten offentligt avstånd från Åkessons uttalande och meddelade att det är något man inte står bakom.

TT