Annons
Nyheter

Patienter drabbas av inhyrd personal

Kostnaderna för inhyrd personal i vården ökar allt mer - och patienterna drabbas av systemet. Detta enligt en granskning som SVT Nyheter har gjort.(TT)
Publicerad 13 juli 2016

Kostnaderna för inhyrd personal i vården ökar allt mer - och patienterna drabbas av systemet. Detta enligt en granskning som SVT Nyheter har gjort.

Efter att ha gått igenom hundratals ärenden hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har SVT Nyheter hittat ett 70-tal fall från de senaste tre åren där IVO eller den anmälda vårdgivaren själv konstaterat att det finns ett samband mellan vårdinhyrningarna och en vårdskada eller en patientosäker situation.

Annons

Ett exempel är ett fall där en patient vid flera tillfällen sökt vård för hosta i över ett halvår. Patienten fick totalt träffa sex olika läkare, då vårdcentralen bara hade en enda fast läkare. Patienten ordinerades en mängd behandlingar men utan resultat. Till slut beställdes en lungröntgen som visade lungcancer.

Landstingens kostnader för att hyra in personal har fördubblats på fem år. Sedan 2010 har landstingen lagt sammanlagt 16 miljarder kronor på stafettpersonal.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons