Nyheter

Plommon kan skydda astronauter

Problemet med hur astronauter ska skyddas från den kosmiska strålningen under långa rymdfärder kan ha kommit närmare ett svar. Lösningen, enligt en ny studie, är en diet på torkade plommon. En av de värsta effekterna av strålningen är benförtunning.(TT)
Publicerad 11 februari 2016

En av de värsta effekterna av strålningen är benförtunning. Inför en eventuell framtida bemannad färd till Mars måste man hitta metoder för att minimera riskerna, annars blir en sådan färd omöjlig.

Fast få hade väl räknat med att torkade plommon skulle visa sig vara ett effektivt motmedel.

Forskarna bakom studien, som publiceras i Scientific Reports, testade fyra olika typer av födoämnen och mediciner på möss - förutom torkade plommon också en cocktail av antioxidanter, det smärtstillande läkemedlet ibuprofen, samt dihydrolipoinsyra. Samtliga har tidigare visat sig kunna lindra åldersrelaterad benskörhet.

Mössen utsattes sedan för joniserande strålning. Resultatet var entydigt: torkade plommon visade sig var den mest effektiva dieten för att motverka benförtunning.

Ingen vet vad det är för ämnen i plommonen som åstadkommer den skyddande effekten. Forskarna vill nu gå vidare för att hitta dessa. De vill också utreda om det går att återupprepa studien på människor.

TT