Annons
Nyheter

Johansson: Vi är medvetna om hoten

På två dagar har judar attackerats, verbalt och fysiskt, i två av Sveriges största städer - Malmö och Göteborg. - Vi är väl medvetna om att det finns en hotbild mot judiska företrädare och organisationer i Sverige, säger inrikesminister Morgan Johansson.(TT)
Publicerad 10 december 2017

Attacken i Göteborg har uppmärksammats av bland annat en av USA:s äldsta judiska organisationer, American Jewish Commitee (AJC), som träffade Löfven och Wallström för ett och ett halvt år sedan. AJC skriver på Twitter att de då varnade för ökande antisemitism i Sverige och att statsministern och utrikesminister hade verkat ganska omedvetna.

””

Johansson säger att det framför allt måste finnas ett bra samarbete mellan polisen lokalt och den enskilda församlingen. Han påpekar också att det är svårt att skydda sig totalt mot den här typen av angrepp.

Annons

Från tre håll

Hotbilden mot judar kommer från flera håll. De tre grupper som säkerhetspolisen jobbar med är vit maktrörelsen, islamistiska grupper och den autonoma vänstern.

””

Storgöteborgs polischef Erik Nord bekräftar den bilden.

””

Han berättar att man i Göteborg fortlöpande diskuterar hotbild och åtgärder, både med den judiska församlingen och med andra trossamfund

””

Höjd beredskap

Morgan Johansson säger att man nu ska ta en ny diskussion om det är läge att förändra de säkerhetsåtgärder som redan finns.

TT: Är det läge att vara självkritisk?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons