Annons
Nyheter

Polisforskaren: Gör om regelverket för vapen

Polisforskaren Johannes Knutsson är kritisk till de nuvarande reglerna, från 1969, som reglerar när svenska poliser får använda sina skjutvapen. - Jag är förundrad över att ingenting har hänt ännu, säger han.(TT)
Publicerad 3 augusti 2018

Tidigt på torsdagsmorgonen i Stockholm sköts en 20-årig autistisk man med Downs syndrom ihjäl av poliser som trodde att han var beväpnad. Det visade sig senare vara ett leksaksvapen.

Johannes Knutsson, professor emeritus på Politihøgskolen i Norge, har arbetat med polisforskning sedan mitten på 1970-talet och gjort flera granskningar av polisens användning av skjutvapen.

Annons

Kungörelse från 1969

Han har i många år hävdat att det svenska regelverket för hur polisen får använda vapen är föråldrat och krångligt. 2005 konstaterade han och Annika Norée, docent i straffrätt på Stockholms universitet, i en rapport att svensk polis skjuter mer i nödvärn jämfört med andra nordiska länder.

De båda rapportförfattarna tror att det beror på rätten att skjuta, som till stor del regleras av en kungörelse från riksdagen från 1969.

””

Bara sju på 18 år

De senaste tio åren har 20 personer avlidit efter skott från polisen i Sverige. I jämförelse har endast fyra personer avlidit mellan 2002 och 2016 i Norge. Och i Finland har sju personer dött sedan år 2000.

Knutsson gör ingen hemlighet av att han tycker att den norska modellen är bäst. Där har polisen vapnen i bilarna och det krävs en order från ett befäl för att ta fram dem, så länge det inte är en akut situation. Att avväpna svenska poliser låter sig inte göras nu när de väl har beväpningen, men svensk polis borde studera den finska modellen, anser han.

Inga varningsskott

Flera villkor måste vara uppfyllda för att svensk polis ska få skjuta. Till exempel ska polisen om möjligt skjuta varningsskott.

I Finland behövs inte varningsskott, man ska endast skjuta för att få effekt. I Finland skjuter polisen inte lika ofta mot en person i nödvärn.

””
””

"Gör ingen nytta"

Annons

Kungörelsen från 1969 kan lika gärna "läggas i papperskorgen" anser Annika Norée, som menar att polisens rätt att skjuta borde regleras i lag.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons