Nyheter

Quito hyllar FN-besked om Assange

Ecuadors president antyder att landet borde kompenseras för att ha huserat Julian Assange på ambassaden i London i över tre år. Rafael Correa hyllar på en presskonferens i Quito utredningen från FN:s arbetsgrupp UNWGAD, som kommit fram till att Wikileaksgrundaren är "godtyckligt frihetsberövad".(TT)
Publicerad 5 februari 2016

Rafael Correa hyllar på en presskonferens i Quito utredningen från FN:s arbetsgrupp UNWGAD, som kommit fram till att Wikileaksgrundaren är "godtyckligt frihetsberövad". Beskedet ska offentliggöras nu under morgonen men har redan bekräftats.

””

Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino säger samtidigt att Assange är välkommen att stanna på ambassaden om han vill.

””

Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och fick asyl. Han är misstänkt för våldtäkt vid en resa i Sverige 2010.

Han befarar att Sverige ska överlämna honom till USA om han lämnar ambassaden.

Om FN-panelen hade gått emot honom lovade Assange att överlämna sig till polisen. Hans advokater anser nu att Sverige och Storbritannien genast ska släppa honom fri.

Den svenska Åklagarmyndigheten påpekar att häktningen av Assange är fastställd i Högsta domstolen och att FN-gruppens utlåtanden "inte har någon formell påverkan på den pågående utredningen".

TT