Nyheter

Regnér: Timmarna ska användas rätt

Debatten har varit hård och regeringen har fått mycket kritik för försöket att få ner antalet timmar för personlig assistans till människor med olika funktionsnedsättningar. Ansvarig minister Åsa Regnér (S) betonar i SVT:s Agenda att regeringen inte har ändrat lagen och att Försäkringskassan ska följa den.(TT)
Publicerad 6 november 2016

Debatten har varit hård och regeringen har fått mycket kritik för försöket att få ner antalet timmar för personlig assistans till människor med olika funktionsnedsättningar.

Ansvarig minister Åsa Regnér (S) betonar i SVT:s Agenda att regeringen inte har ändrat lagen och att Försäkringskassan ska följa den. Regnér vill att de människor som har rätt till timmar ska få timmar.

””

Hon hänvisar till rapporter som säger att upp till tio procent av pengarna som betalas ut för timmar används till andra saker, som reklam, sponsring, administration och vinster.

””

Förutom direktivet har det kommit några rättsliga domar som kan ha påverkat hur hårda bedömningar som Försäkringskassan gör. Effekten av dessa domar vill Regnér titta närmare på.

På tio år har den årliga kostnaden per person för personlig assistans ökat från drygt en miljon kronor till knappt två miljoner, enligt SVT.

TT