Annons
Nyheter

Röstvilligare äldre plus för S

De blir fler, de röstar oftare än tidigare och de röstar rött. Framför allt Socialdemokraterna kan komma att dra en vinstlott på de rekordmånga äldre väljarna i höstens riksdagsval. Samtidigt minskar de normalt S-svaga yngre väljargrupperna kraftigt jämfört med förra valet.(TT)
Publicerad 6 maj 2018

I partiernas valsatsningar finns än så länge allt från höjda pensioner, sänkt pensionärsskatt och höjt grundskydd till stopp för höjd pensionsålder.

En tydlig trend är att de äldre blir fler för varje valrörelse. Och till riksdagsvalet i höst sker en tydlig förändring från färre ungdomar till betydligt fler pensionärer.

Annons

Enligt Statistiska centralbyråns beräkningar kommer det i år att finnas två miljoner röstberättigande personer över 65 år. Speciellt ökar gruppen 75 år och uppåt . Samtidigt röstar trendmässigt allt fler åldringar. 2006 röstade 66 procent av alla 80-plussare. 2014 var den siffran 74 procent.

Mest vaneröstande

Framför allt är det bland kvinnor som röstviljan har ökat. Och i SCB:s senaste partisympatiundersökning, från i november 2017, uppgav 49 procent av kvinnorna i åldrarna 75 och uppåt att de hade Socialdemokraterna som sitt parti. Bland alla väljare var den siffran knappt 34 procent.

Andra partier som skulle kunna tjäna på den utvecklingen är Liberalerna och Kristdemokraterna som är starkare bland de mer åldersstigna väljarna.

De röstar dessutom oftast som de alltid har röstat.

””

Runt 65 procent av de äldre röstar som de alltid har gjort, enligt honom.

Färre yngre

Att de yngre, 18-24 år, dessutom är cirka 140 000 färre kommande val är ingen nackdel för S, som normalt är svagare i den gruppen. Exempelvis Miljöpartiet är på motsvarande vis förlorare i båda ändarna, svaga bland äldre och starkare bland yngre.

””

Åldersstrukturen och dess förändring har betydelse för valutgången, men kanske inte så stor som man tror, enligt Oscarsson.

””

Men trots allt:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons